Bikepark Dokkum

ATB Dokkum ontwikkelt een bikepark in Dokkum. Een plek waar mountainbikers uit Dokkum en Noardeast-Fryslân hun vaardigheden kunnen oefenen.

Doel van Bikepark Dokkum

Een bike- of skills park bestaat uit een onverhard stuk terrein waar technische elementen uit de mountainbikesport in een veilige setting kunnen worden geoefend. Deze technische elementen heten TTF’s (Technical Trail Features) en zijn vaak gebouwd uit natuurlijke materialen zoals hout of steen. Ze kunnen afzonderlijk of door het rijden van een of meerdere korte routes door het park opeenvolgend worden bedwongen.

Het doel van een bikepark is het vergroten van de vaardigheden en het zelfvertrouwen van mountainbikers. Om dit zo goed mogelijk te kunnen, worden er in een bikepark door middel van hindernissen verschillende situaties nagebouwd die een mountainbiker ‘in het wild’ zou kunnen tegenkomen (zowel in Nederland als in het buitenland).

Het vergroten van de vaardigheden kan in meerdere vormen worden gerealiseerd, zoals bijvoorbeeld door middel van vrij trainen, het (laten) geven van specifieke trainingen door een professioneel bedrijf of het verzorgen van clinics in Bikepark Dokkum.

Ontwerp & Inrichting

De inrichting is zoveel mogelijk afgestemd op een zo breed mogelijk spectrum aan bezoekers. Van jong tot oud, van beginner tot zeer ervaren. Ouwe rotten die al 40 jaar mountainbiken moeten net zoveel lol kunnen hebben als kinderen die net beginnen te fietsen. Alle mountainbike disciplines moeten hun vaardigheden kunnen trainen in Bikepark Dokkum: mountainbikers uit de Enduro categorie moeten net zoveel uitdaging kunnen vinden als XC (Cross Country) rijders. Een bezoek aan Bikepark Dokkum moet dus voor zoveel mogelijk mountainbikers interessant zijn – en blijven.

Dit betekent dat we streven naar een zo groot mogelijke verscheidenheid aan TTF’s. Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit zeer smalle elementen waar overheen dient te worden gereden (zgn. Skinny’s), te beklimmen of af te dalen hellingen met technische uitdagingen zoals boomstronken, wortels of keien (zgn. Rock Gardens’), golvende bulten waar overheen dient te worden ‘gepumpt’ (Pump track), schansen of bulten waar overheen kan worden gesprongen, abrupte hoogteverschillen waar vanaf moet worden gereden (Drop-offs) of kom- en vlakke bochten waar bochtentechniek kan worden verbeterd. Veel hindernissen worden aangeboden in meerdere niveaus. En bij menig hindernis wordt de mogelijkheid geboden deze te omzeilen, de zgn. ‘Chicken Run’.

Locatie

De locatie van Bikepark Dokkum die tijdens de gesprekken met de gemeente naar voren kwam, is de heuvel op de hoek van de Parklaan en Tolhuispark. Deze locatie om meerdere redenen zeer geschikt:

De heuvel ligt precies op de hoek bij de ingang van Sportpark Tolhuispark. In dit sportpark zijn meerdere aanbieders van sport en recreatie gevestigd zoals zwembad Tolhuisbad, voetbalvereniging Be Quick Dokkum en Hockeyclub Dokkum. Ook Scouting de Granaet is gevestigd aan het park. Sportiviteit alom dus.

De locatie is uiterst gemakkelijk te bereiken vanaf alle richtingen en is gemakkelijk vindbaar. Ook is er bij de ingang van het tolhuispark een zeer ruim parkeerterrein aanwezig waar ook bezoekers van Bikepark Dokkum gebruik van kunnen maken.

Het is een bult! Eentje van een meter of 6 hoog nog wel. Gratis hoogtemeters dus in Bikepark Dokkum – een schaars goed hier in het Noorden. Zou je een dergelijke heuvel willen aanleggen, dan moet er tienduizenden kuubs grond worden opgebracht. Een groot en kostbaar project. Op deze locatie ligt deze heuvel er al.